Tips til deg som skal pusse opp badet

askerbadogflis

Skal du pusse opp badet? 

1. Finn inspirasjon

Samle en haug med innredningsblader, besøk baderomsbutikker eller søk på nettet. Vi har publisert inspirasjonsartikkler som kanskje kan hjelpe deg å finne innredning i din stil. Tagg bilder som du legger til i ditt eget moodboard og kan dele med din partner eller bare lagre for å kunne komme tilbake til og fortsette å bygge videre på lenger fram i prosessen.

2. Identifiser behovene 

Tenk gjennom og diskuter husholdningens behov. Er dere flere som skal bli enige om badet? Ønsker du dobbelt servant og kanskje både badekar og dusj? Hvis du ikke har plass til alt du skulle ønske på de kvadratmeterne du har til rådighet – hva er viktigst for deg i hverdagen? Kanskje får en romslig daglig dusj høyere prioritet enn for eksempel en dampbadstu én gang i måneden i vinterhalvåret?

3. Smarte varmekilder

Gulvvarme er fint å ha på badet. Det finnes elektriske og vannbårne systemer. Det samme gjelder for håndkletørkere. Ved å velge en energibesparende og strømoppvarmet håndkletørker fungerer den også når gulvvarmen er av, mens visse vannbårne tørkere med termostat kan slås av på en lun sommerdag. Badet blir altså friskere med mindre fukt, og du unngår unødig dyre strømregninger med energibesparende elektriske håndkletørkere.

Identifiser dine behov og finn inspirasjon.

4. Har du sjekket avløpet/sluket?

Sluk eldre enn fra 1990 må byttes ut. Finn ut av hvor gammel din brønn er. Veggnære sluk har de seneste årene blitt stadig mer populært. Tenk imidlertid på at de begrenser utvalget av tettesjikt og sluk siden bare visse kombinasjoner av tettesjikt/vegg nær sluk er godkjent. Rådfør deg med flislegger/rørlegger. Oppussingen kan være en god anledning til å oppgradere ventilasjonen. Rådfør deg med håndverker.

5. Valg av dusj

Undersøk forutsetningene nøye før du velger hvor du skal plassere dusjen. Finnes det rørtrekninger og kanskje en sluk å ta hensyn til? Tenk på at mange dusjløsninger krever et gulv med rett helling. Det er viktig at du tidlig i prosessen tenker på hvilken dusjløsning du vil ha, og at du rådfører deg med håndverker. Ofte finnes det en gitt plassering av dusjvegger – hjørnedusj, dusj i nisje, midt på veggen eller på badekaret. I vår dusjvelgerguide kan du lese om fordeler og eventuelle begrensninger for forskjellige typer dusjløsninger.

6. Lag bestillingsunderlag

Bad er vanskelige å pusse opp fagmessig på egenhånd hvis du ikke selv er proff, men du kan velge å gjøre deler av arbeidet selv, f.eks. rive og kjøre bort rivningsmaterialet. For at du skal bli virkelig fornøyd med badet, er det viktig at entreprenøren har samme bilde av sluttresultatet som du har. Legg gjerne ved en liste med alt som skal gjøres ved tilbudsinnhentingen, og før deretter en dialog omkring alle detaljer. Hvis noen av de spurte, stiller spørsmål om utførelsen – skriv da inn også de nye opplysningene i grunnlaget ved tilbudsinnhentingen til øvrige entreprenører. Det er viktig at alle får samme grunnlag for at du skal kunne utføre en korrekt sammenligning av prisen.

7. Velge tilbud

Det billigste tilbudet er ikke nødvendigvis det beste, men det er viktig å få en utførlig spesifikasjon av hva som virkelig inngår. Hvis jobben skal gjøres på løpende regning, er det greit å kreve en cirkapris – dette skal deretter ikke overskrides med mer enn 15 %.

8. Skrive avtale

For å unngå alle typer misforståelser oppretter du en skriftlig avtale, gjerne basert på en avtalemal, sammen med entreprenøren som da svarer for at arbeidet utføres fagmessig og ifølge bransjereglene (BBV). Det er viktig at dette gjøres før arbeidet påbegynnes. Ved innkjøp av fliser og øvrig materiale er det ikke helt uvanlig at fliseleverandøren gjør innkjøpene for renoveringen, men siden det trolig er du som velger materialet, kan det være bra å kjenne til nedenstående.

9. Store eller små fliser? 

Store fliser kan være vanskelige å legge der hvor det er fall. En løsning når man har store fliser, kan være å gå over til mindre fliser nærmest sluket. Rådfør deg med flislegger.

 10 Følg veldikeholdrådene og nyt investeringen din

Følg de vedlikeholds rådene som finnes til de forskjellige flatene, så holder badet seg i strålende ny stand lenge! Trenger du med tiden å bytte ut en tetningslist eller lignende, kan du enkelt finne ferdige servicesett hos din forhandler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tilbud og nyttige tips og trisk.

NESTE